ساتوشی ناکاموتو (Satoshi Nakamoto) کیست و چند بیت کوین دارد؟ در این مطلب به بررسی شخصیت مرموز خالق و سازنده Bitcoin خواهیم پرداخت.
هویت خالق ایده و توسعهدهنده نرم افزار رایگان بیت کوین هرگز فاش نشده است. در ابتدا بسیاری عقیده داشتند که ساتوشی ناکاموتو ژاپنیتبار است، اما با گذشت زمان و ناپدید شدن وی که همانند پدیدار شدنش مرموز بود، حدس و گمانها بیشتر و بیشتر شد. در آن زمان فرضیههای زیادی که افراد و شرکتهای مختلف را به خالق بیت کوین ارتباط میدادند، مطرح شد. چندین نفر بدون ارائه مدرک ادعا داشتند ساتوشی ناکاموتوی واقعی هستند. حتی پای تئوری توطئه و آدم فضاییها هم به بحث هویت خالق بیت کوین باز شد!
این فرد یا گروه که هویت واقعی آن تا به امروز فاش نشده است، با تکنولوژی بلاک چین و بیت کوین انقلابی در بخش اقتصاد و همچنین در تمام بخشهای و صنایعی که به دنبال حذف واسطه، اطمینان خاطر، شفافسازی و ضمانت حریم خصوصی بودند، ایجاد کرد.
ساتوشی ناکاموتو کیست یا چیست؟!
در بخش اول این مقاله یک سری اتفاقات مربوط به ساتوشی ناکاموتو را بررسی خواهیم کرد تا تقویمی از مرتبطترین اطلاعات را در دست داشته باشیم. سپس به مهمترین افرادی که سعی دارند هویت ناکاموتو را فاش کنند، اشاره میکنیم. در پایان نیز ماجراهای یک سری افراد که ممکن است خالق بیت کوین باشند را بررسی خواهیم کرد.
طبق پروفایل ناکاماتو در وب سایت بنیاد پی2پی (P2P Foundation) او یک مرد ژاپنی ۴۳ ساله است.
ساتوشی ناکاموتو چند بیت کوین دارد؟
گفته میشود در فاصله بین ژانویه تا جولای سال ۲۰۰۹، ساتوشی ناکاموتو ۱.۱ میلیون بیت کوین استخراج کرده است. نتایج تحقیقاتی که به تازگی انجام شده حاکی از آن است که ناکاموتو میتوانست بیت کوینهای بیشتری استخراج کند، اما عمدا میزان هش ریت خود را پایین نگه داشت تا سایر ماینرها هم شانس ماین کردن داشته باشند.
۱.۱ میلیون بیت کوینی که خالق بیت کوین در ۷ ماه اول فعالیت این شبکه استخراج کرد، اکنون بیش از ۵۰ میلیارد دلار ارزش دارند. آنها تا به امروز در هیچ تراکنشی استفاده نشدهاند.
رویدادنگاری اتفاقات مرتبط با ساتوشی ناکاماتو
تصویر پایین، اولین پیغام عمومی منتشر شده توسط ساتوشی ناکاماتو است.
- ۳۱ اکتبر سال ۲۰۰۸، مصادف با جمعه ۱۰ آبان ۱۳۸۷: ساتوشی ناکاموتو برای اولین بار از طریق سرویس ایمیل رمزنگاری شدهی Metzdown.com در مورد انتشار وایت پیپر بیت کوین صحبت کرد.
- ۱۷ نوامبر ۲۰۰۸، مصادف با دوشنبه ۲۷ آبان ۱۳۸۷: ناکاموتو در یکی از ایمیلهایش به فردی به نام جیمز ای دانلد (James A. Donald) خبر میدهد که یک سال و نیم گذشته را مشغول توسعه بیت کوین بوده است.
- ۹ ژانویه سال ۲۰۰۹، مصادف با جمعه ۲۰ دی ۱۳۸۷: ناکاموتو نسخه ۰.۱ بیت کوین را آپلود کرد.
- ۱۰ ژانویه سال ۲۰۰۹، مصادف با شنبه ۲۱ دی ۱۳۸۷: هال فینی (Hal Finney) اولین کاربر بیت کوین پس از ساتوشی ناکاموتو پیغام «در حال اجرای بیت کوین» را توییت کرد.
- ۱۲ ژانویه سال ۲۰۰۹، مصادف با دوشنبه ۲۳ دی ۱۳۸۷: اولین تراکنش بیت کوینی ثبت شد. ناکاموتو ۱۰ واحد BTC برای هال فینی ارسال کرد تا از عملکرد صحیح شبکه مطمئن شود.
- ۲۲ نوامبر سال ۲۰۰۹، مصادف با یکشنبه ۱ آذر ۱۳۸۸: ناکاموتو با انتشار پیغامی در انجمن معروف بیت کوین تاک (Bitcointalk) به کاربران خوش آمد گفت.
- ۱۳ دسامبر ۲۰۰۹، مصادف با یکشنبه ۲۲ آذر ۱۳۸۸: آخرین پیغام ناکاموتو در انجمن بیت کوین تاک (انتشار نسخه 0.3.19 بیت کوین) منتشر شد.
- هفتم مارچ ۲۰۱۴، مصادف با جمعه ۱۶ اسفند ۱۳۹۲: ساتوشی ناکاموتو آخرین پیغام خود در اینترنت را منتشر کرد: «من دورین ناکاموتو (Dorian Nakamoto) نیستم»
اینها مهمترین وقایعی هستند که در طول تاریخ فعالیت اینترنتی ناکاموتو رخ دادند. اما دو رویداد مرتبط دیگر هم وجود دارند که درجه صحتشان مشخص نیست، به همین دلیل به صورت جداگانه به آنها اشاره میکنیم:
26 آوریل ۲۰۱۱، مصادف با سه شنبه ۶ اردیبهشت ۱۳۹۰: ناکاموتو در این روز آخرین ایمیلش را برای گوین اندرسن (Gavin Andresen) ارسال کرد. ناکاموتو در این ایمیل از اندرسن میخواهد در مورد او مثل «یک فرد مرموز که در تاریکی مخفی شده» صحبت نکند و بیشتر روی این موضوع که «بیت کوین یک پروژه متن باز بوده و مشارکت افراد در توسعه آن از اهمیت بالایی برخوردار است.» تاکید داشته باشد.
اندرسن در پاسخ ناکاموتو نوشت یک شرکت سرمایهگذاری استراتژیک به نام IQT که توسط دولت آمریکا حمایت مالی میشود، با وی تماس گرفته است و قصد دارد با حضور او یک جلسه برگزار کند. او در ادامه توضیح میدهد که برای جلوگیری از به وجود آمدن شایعات مربوط به ملاقات مخفیانه آقای گوین با سازمان سیا، متن این ایمیل را در انجمن بیت کوین تاک منتشر خواهد کرد. با این حال وی مطمئن بود که «گوین آشکارا با سازمان سیا ملاقات میکند» همچنان باعث به وجود آمدن تئوریهای توطئه خواهد شد. ناکاموتو هرگز پاسخی برای این ایمیل ارسال نکرد.
هفتم مارچ سال ۲۰۱۴، مصادف با جمعه ۱۶ اسفند ۱۳۹۲: ساتوشی ناکاموتو در قسمت نظرات مطلبی که قبلا در وب سایت «بنیاد پی2پی» (p2pfoundation.ning.com) منتشر کرده بود، یک جمله نوشت: «من دورین ناکاموتو نیستم»
این پاسخی به شایعات رسانههای «نیوزویک» (Newsweek) و «گیزمودو» (Gizmodo) بود که در 6 مارس سال ۲۰۱۴ ( ۱۵ اسفند ۱۳۹۲) مدعی شدند فردی به نام «دورین پرنتیس ساتوشی ناکاموتو» (Dorian Prentice Satoshi Nakamoto) ممکن است خالق واقعی بیت کوین باشد.
چند روز پس از انتشار این جمله، فردی که ادعا داشت ایمیل ناکاموتو را هک کرده است، مدعی شد از هویت واقعی ساتوشی ناکاموتو اطلاع دارد و آن را در ازای دریافت ۲۵ واحد BTC فاش میکند. اما تا به امروز نه هویت این هکر فاش شده و نه هویت خالق بیت کوین. در ضمن هیچکس نمیداند آیا ناکاموتو واقعا آن جمله را نوشته بود یا یک هکر.
بررسی افرادی که ممکن است ساتوشی ناکاموتو باشند!
ساتوشی ناکاموتو به احتمال زیاد یک نفر نیست و در واقع نام گروهی از افراد است که با حوزه رایانه، رمزنگاری و جنبش سایفرپانک (Cyperpunk) ارتباط داشتهاند. با توجه به این موضوع، در ادامه لیستی از افرادی که میتوانند جزئی از Satoshi Nakamoto باشند را معرفی خواهیم کرد.
هال فینی (Hal Finney)
آقای هال فینی بیشتر به دلیل مقالاتی که منتشر کرده به عنوان محتملترین گزینه برای ساتوشی ناکاموتو شناخته میشود. وی که در سال ۲۰۱۴ فوت کرد، علاقه زیادی به حوزه کریپتو و امنیت رایانهای داشت و همچنین با سرآغاز جنبش سایفرپانک در سن فرانسیسکو ارتباط نزدیکی داشت. فینی مدتها قبل از شروع فعالیت شبکه بیت کوین، مقالات را منتشر کرده بود:
- پول دیجیتال و حریم خصوصی (Digital Cash and privacy 1993)
- تشخیص دابل اسپندینگ (Detecting Double Spending 1993)
- سیاست در مقابل تکنولوژی (Politics vs Technology 1994)
- PGP Web Of Trust Misconceptions 1994
- آرپیاودابلیو (Reusable Proof-of-Work). PGP Web Of Trust Misconceptions 2004
این مقالات، به خصوص مقالهای که در سال ۲۰۰۴ منتشر شد، با اصول پایه بیت کوین ارتباط زیادی دارند. الگوریتم RPoW که بهبودی برای سیستمهای استفادهکننده از الگوریتم اثبات کار (PoW) نظیر هش کش (HashCash) بود، میتواند بنیان الگوریتم اثبات کار مورد استفاده در شبکه بیت کوین کنونی باشد.
توییتی که آقای فینی در 10 ژانویه سال 2009 (۲۱ دی ۱۳۸۷) منتشر کرد، مهمترین چیزی است که شایعه ساتوشی ناکاموتو بودن او را قوت میبخشد. وی درست چند ساعت پس از انتشار نسخه ۰.۱ بیت کوین توسط Satoshi Nakamoto، عبارت «در حال اجرای بیت کوین» را توییت کرد.
دو رو بعد، وی ۱۰ بیت کوین از طرف ناکاموتو دریافت کرد که برای آزمایش عملکرد شبکه برایش ارسال شده بود. این اولین تراکنش ثبت شده در شبکه بیت کوین به شمار میآید. هال فینی در آگوست سال ۲۰۰۹ متوجه شد به بیماری اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ASL) مبتلا شده است. این بیماری به سلولهای سیستم عصبی بدن آسیب میرساند و اندک اندک موجب کاهش میزان فعالیت و در نهایت مرگ آنها میشود. علیرغم این موضوع، فینی کار خود را متوقف نکرد و گفت همچنان مشغول برنامه نویسی است، اما حالا این کار ۵۰ برابر برایش دشوارتر شده بود.
فینی در ۱۹ مارس سال ۲۰۱۳ (۲۹ اسفند ۱۳۹۱)، نامهای تحت عنوان «بیت کوین و من» (Bitcoin and me) در انجمن بیت کوین تاک منتشر کرد. وی در این نامه از ماجراهایی که در حوزه رمز ارزها برایش پیش آمده صحبت کرد و گفت:
فکر میکنم اولین کسی بودم که پس از ساتوشی ناکاموتو نرم افزار بیت کوین را اجرا کرد. امروز هویت واقعی ساتوشی ناکاموتو به یک راز تبدیل شده، ولی در آن زمان به این نتیجه رسیده بودم که با یک مرد جوان ژاپنی تبار که هوش و صداقت بالایی دارد، همکاری میکنم.
فینی در ادامه نوشت «خودم را بسیار خوش شانس میدانم که در آغاز ماجرا حضور داشتم». یک سال بعد، در بیست و پنجم مارس سال ۲۰۱۴ (۵ فروردین ۱۳۹۳)، یکی از خبرنگاران مجله فوربز (Forbes) به نام اندی گرینبرگ (Andy greenberg) به دیدار فینی که در آن زمان به دلیل پیشرفت بیماری ASL کاملا فلج شده بود، رفت تا در مورد شایعه ساتوشی ناکاموتو بودن وی بحث کند. در این مصاحبه، موضوعاتی مثل مکاتبههای ایمیلی فینی با ناکاموتو و تاریخچه کیف پول بیت کوینی او مورد بحث قرار گرفت. فینی شایعه این که وی ساتوشی ناکاموتو است را کاملا رد کرد و گرینبرگ بعدا در مقالهاش نوشت که حرفهای او را باور میکند.
گرینبرگ حتی از یک شرکت تحلیل دستخط هم درخواست کرد که متنهای نوشته شده توسط فینی و ناکاموتو را بررسی کند که به پیدا شدن یک شباهت مهم منجر شد. رابین هنسون (Robin Hanson)، یکی از دوستان و شریک قدیمی فینی که سابقه وبلاگ نویسی مشترک هم دارند، مدعی شد به احتمال حداقل ۱۵ درصدی، هال بیشتر از آن چیزی که بر ملا کرده با پروژه بیت کوین در ارتباط بوده است.
هال فینی در 28 آگوست سال ۲۰۱۴ (۶ شهریور ۱۳۹۳) به علت بیماری ALS درگذشت. بدن وی با استفاده از روش سرمازیستی (Cryonics) در شرکت آلکور (Alcor) واقع در ایالت آریزونای آمریکا نگهداری میشود.
یکی از بخش های جالب داستان زندگی فینی با فردی به نام دورین ناکاموتو (Dorian Nakamoto) در ارتباط است که در ادامه بیشتر در مورد او صحبت خواهیم کرد. دورین فیزیکدانی بود که در دانشگاه «کل پالی» (Cal Poly) واقع در شهر پومونای ایالت کالیفرنیا، تحصیلاتش را کامل کرد. وی به عنوان مهندس رایانه در شرکتهای تکنولوژی و اطلاعات مالی مختلف فعالیت کرده بود و سابقه کار برای وزارت دفاع آمریکا را هم در کارنامه دارد.
ماجرا زمانی جالب میشود که متوجه میشویم فاصله زیادی بین محل زندگی فینی و دورین وجود نداشت و آنها میتوانستند به راحتی یکدیگر را ملاقات کنند. فینی میتوانست از اسم ناکاموتو استفاده کند و او نیز میتوانست منکر همه چیز شود. علیرغم همه این اطلاعات، این که هال فینی خالق بیت کوین یا عضوی از گروه سازنده آن باشد، چیزی بیشتر از گمان نیست. تنها چیزی مطمئنی که در مورد او وجود دارد، تاثیری است که از همان لحظات اولیه فعالیت شبکه بیت کوین روی کدهای منبع آن داشت.
نیک سابو (Nick Szabo)
نفر بعدی، یک مهندس رایانه برجسته، حقوقدان و متخصص رمزنگاری به نام نیک سابو است که به صورت غیرعمدی بنیانی برای توسعه نرم افزار بیت کوین ایجاد کرد. او مکانیزم نظری ارز دیجیتال غیر متمرکزی به نام «بیت گلد» (Bit Gold) را توسعه داد که البته هرگز اجرایی نشد و در حد یک تئوری باقی ماند. علاوه بر این، سابو مفهوم «قراردادهای هوشمند» (Smart Contracts) را هم توسعه داده است.
بیشتر بخوانید: قرارداد هوشمند یا اسمارت کانترکت چیست و چطور کار میکند؟
قراردادهای هوشمند نسخه تکامل یافته قراردادهای قانونی هستند که بر خلاف آنها، برای اجرا نیازی به واسطه یا اسناد فیزیکی ندارند. در ضمن در این نوع قرارداد جایی برای دیوان سالاری (که هر اقدامی را زمانبر و پرهزینه میکند) وجود ندارد. یک قرارداد هوشمند در واقع نرم افزاری است که به صورت اتوماتیک اجرا میشود و زمانی که شرایط از پیش تعیین شده برای آن فراهم شود، داراییهایی که به آن واگذار شده را آزاد خواهد کرد. بد نیست بدانید که مجلس سنای ایالات متحده آمریکا در سال ۲۰۱۸ این بیانیه را در مورد قراردادهای هوشمند منتشر کرد:
قراردادهای هوشمند ممکن است مفهومی جدید به نظر برسند، ولی در اصل بر اساس قراردادهای قانونی ساده ساخته شدهاند. به صورت کلی، سیستم قضایی اختلافاتی که بین طرفان قرارداد پیش میآید را حل کرده و مقررات آن را اجرا میکند، اما داشتن یک راه دیگر برای داوری، علیالخصوص برای تراکنشهای بین الملی نیز متداول است. در قراردادهای هوشمند، یک برنامه، قراردادی که در کدهای رایانهای ثبت شده را اجرا خواهد کرد.
در سال ۱۹۹۸، سابو «بیت گلد» را به دنیا معرفی کرد؛ یک ارز دیجیتال که از اعضای شبکه میخواست با استفاده از قدرت پردازشی رایانههایشان معماهای پیچیده رمزنگاری شده را حل کنند. سپس پاسخ این معماها برای یک دفتر ثبت که «تحمل خطای بیزانس» (Byzantine Fault Tolerant) نام داشت، فرستاده میشدند و برای فرد ارسال کننده یک کلید عمومی معین میشد. در این سیستم، هر پاسخ به قسمتی از معمای بعدی شبکه تبدیل میشد و یک زنجیره (Chain) در حال رشد به وجود میآمد. بدین ترتیب شبکه میتوانست ارزهای دیجیتال جدید را تایید و برایشان تاریخ و زمان (Timestamp) معین کند. در ضمن معمای بعدی تنها در صورتی ارائه میشد که اکثریت اعضای شبکه پاسخ معمای قبلی را قبول میکردند.
در دسامبر سال ۲۰۱۳، وبلاگ نویسی به نام اسکای گری (Skye gray) با استفاده از تحلیل استایلومتری (Stylometry) ارتباطی بین سابو و وایت پیپر بیت کوین پیدا کرد. سابو در دهه ۹۰ با نامهای مستعار فعالیت میکرد و در ماه می سال ۲۰۱۱ نیز متنی در مورد هویت واقعی ساتوشی ناکاموتو منتشر کرده بود:
وی دای (Wei Dai)، هال فینی، و خودم تنها کسانی هستیم که میدانم به اندازه کافی به این حوزه علاقه داشتیم تا قبل از آمدن ناکاموتو به سراغ آن برویم (البته من فرض را بر این گرفتهام که دای و فینی ناکاموتو نیستند). تنها فینی (به خاطر توسعه الگوریتم RPOW) و ناکاموتو انگیزه کافی برای ایجاد چنین طرحی (بیت کوین) داشتند.
دامنیک فریزبی (Dominic frisby) یک نویسنده فعال در حوزه اقتصاد است که تحقیقات گستردهای در مورد احتمال این که سابو ناکاموتوی واقعی باشد انجام داد و به این نتیجه رسید که هیچ مدرک موثقی برای اثبات این فرضیه وجود ندارد. در مقابل یکی از خبرنگاران «نیویورک تایمز» (The New York Times) به نام ناتانیل پاپر (Nathaniel Popper) نوشت: شواهدی محکم همه به یک مرد آمریکایی به نام نیک سابو اشاره میکنند.
افرادی که در ایجاد پایه های بیت کوین نقش داشتند
در این بخش در مورد ۲ نفر دیگر صحبت خواهیم کرد که به احتمال زیاد ساتوشی ناکاموتو نیستند، ولی اقداماتی که انجام دادند بنیانی برای توسعه بخشهای مختلف شبکه بیت کوین ایجاد کرده است.
آدام بک (Adam Back)
آدام بک یک رمزنگار بریتانیایی است که خودش را به عنوان یک «سایفرپانک» (Cypherpunk) معرفی میکند و پایههای الگوریتم اثبات کار (PoW) را توسعه داده است. «هش کش» (HashCash) نام راهکاری است که آقای بک به منظور ایجاد سیستمی که از اسپم (Spam) جلوگیری میکند، توسعه داد. هش کش یک نظریه کلیدی است که الگوریتم اثبات کار بیت کوین بر پایه آن توسعه داده شد.
در سیستم هش کش، کسانی که میخواهند ایمیل ارسال یا مطلبی جدید در یک وبلاگ یا انجمن منتشر کنند، باید ابتدا با استفاده از قدرت پردازشی رایانهشان یک سری محاسبات کوچک (کار) انجام دهند تا مشخص شود که هدفشان اسپم نیست.
این سیستم از کاربر میخواست با قدرت پردازشی رایانهاش کاری انجام دهد که تنها چند ثانیه طول میکشید و برای مثال به اسپمرها اجازه نمیداد در هر دقیقه هزاران ایمیل ارسال کنند. «هش کش» باعث میشد تا هر فرد بتواند در هر دقیقه فقط مقدار محدودی ایمیل ارسال کند و از اسپم جلوگیری میکرد. آقای بک به عنوان خالق بیت کوین شناخته نمیشود، اما الگوریتم وی برای ایجاد سیستم اثبات کار شبکه بیت کوین ضروری بود. علاوه بر این، وی مدیر عامل شرکت Blockstream است که هدفش را توسعه دادن بیت کوین و تکنولوژی بلاک چین عنوان میکند.
وی دای (Wei Dai)
وی دای یک مهندس رایانه و سایفرپانک است که برای خلق سیستم مالی «بیمانی» (b-money) و توسعه کتابخانه «کریپتو پلاس پلاس» (Crypto ++) شناخته میشود.
آقای دای مدرک مهندسی رایانه خود را از دانشگاه «واشینگتون» (University of Washington) دریافت کرده است. نزدیکان وی او را به عنوان یک «مهندس رایانه درون گرا» توصیف میکنند. در ادامه توجه شما را به قسمتی از متن پروفایل آقای دای در VoteHere.com به عنوان عضوی از هیئت مشاوره جلب میکنیم:
«آقای دای در گروه تحقیقات رمز ارزی شرکت مایکروسافت، واقع در شهر ردموند ایالت واشینگتن مشغول به کار بود. در زمان فعالیت وی در شرکت مایکروسافت، در طراحی و به کارگیری سیستمهای رمز ارزی برای برنامههای تخصصی نقش داشت. او قبل از پیوستن به مایکروسافت، یکی از برنامه نویسان شرکت «تراساینس» (TerraSciences) واقع در شهر آکتون ایالت ماساچوست، بود. آقای دای مدرک کارشناسی علوم رایانه خود را با گرایش ریاضیات از دانشگاه واشینگتن دریافت کرده است.»
وی دای بیمانی را در سال ۱۹۹۸ به عنوان یک «سیستم توزیع شده و ناشناس ارز الکترونیک» معرفی کرد و این سیستم مالی بعدا به پایهای برای توسعه اقتصاد رمز ارزی امروزی تبدیل شد. سیستم وی این گونه توصیف میشود: «یک راه حل که به گروهی از افراد با هویتهای ناشناس دیجیتالی اجازه میدهد تراکنشهای مالی انجام دهند و بدون نیاز به کمک شخص ثالث، قراردادهای بسته شده را اجرا کنند»
ساتوشی ناکاموتو در وایت پیپر بیت کوین از ایده بیمانی به عنوان پایه پروژه خود یاد میکند، ولی آقای وی دای نظر دیگری در مورد تاثیر بیمانی روی بیت کوین دارد:
از نظر من خالق بیت کوین که با نام ساتوشی ناکاموتو شناخته میشود، قبل از استفاده از ایده من، حتی مقالهای که در مورد آن نوشتم را هم نخوانده بود. او بعدا متوجه شد که ایده مال من است و اسم مرا در وایت پیپر آورد. بنابر این ارتباط من با این پروژه بسیار محدود است.
بد نیست بدانید که شبکه اتریوم هم برای احترام گذاشتن به آقای وی دای و ایدهاش، نام کوچکترین واحد رمز ارز اتر را وی (Wei) گذاشته است.
ماجرای مردی به نام دورین ناکاموتو
یکی از معدود چیزهایی که میتوانیم با اطمینان در مورد هویت خالق بیت کوین بگوییم این است که او دورین پرنتیس ساتوشی ناکاموتو (Dorian Prentice Satoshi Nakamoto) نیست. در 6 مارس سال 2014 (۱۵ اسفند ۱۳۹۲) یکی از خبرنگاران مجله «نیوزویک» (Newsweek) به نام لیا مکگرث گودمن (Leah McGrath Goodman) مقالهای در مورد یک مرد ژاپنیتبار منتشر کرد که به این نام شناخته میشد. یک تشابه اسمی ساده شایعات تازهای در مورد هویت خالق بیت کوین ایجاد کرد.
دورین فارغ التحصیل رشته فیزیک دانشگاه «کل پالی» (Cal Poly)، واقع در شهر پومونای ایالت کالیفرنیا است. وی مهندس سیستم تعدادی از پروژههای محرمانه وزارت دفاع آمریکا بوده و در چند شرکت اطلاعات مالی و تکنولوژی مختلف به عنوان مهندس رایانه فعالیت کرده است. در دهه 1990 دورین ناکاموتو را چندین بار اخراج کردند و همین باعث شد تا او به «اختیارگرایی» (Libertarianism) رو بیاورد. او حتی به دخترش هم توصیه کرده بود کسب و کاری برای خودش راه بیندازد که تحت کنترل دولت نباشد. گودمن به صورت مستقیم از دورین در مورد ساتوشی ناکاموتو سوال کرد و در مقابل با این پاسخ مبهم وی مواجه شد:
من دیگر با این پروژه در ارتباط نیستم و نمیتوانم راجع به آن صحبت کنم. این پروژه اکنون در اختیار افراد دیگری است و آنها مسئولیتش را به عهده گرفتهاند. من دیگری ارتباطی با آن ندارم.
دورین مدتی بعدا در شبکه اجتماعی ردیت (Reddit) نوشت که فکر میکرده سوالهای گودمن در مورد فعالیتش در شرکت خدمات مالی سیتیبانک (Citibank) بوده است.
این اتفاقات رسانههای خبری را برانگیخت و سبب شد خبرنگاران زیادی برای مصاحبه مقابل خانه دورین ناکامو صف بکشند. برخی حتی حین رانندگی نیز او را رها نمیکردند! برای حل و فصل موضوع او مصاحبهای طولانی انجام داد و هر گونه ارتباط داشتن با پروژه بیت کوین را رد کرد. Dorian Nakamoto مجددا روی تفسیر اشتباه سوال گودمن تاکید کرد.
شایعاتی که دورین را خالق بیت کوین معرفی میکردند، پس از انتشار پیام معروف «من دورین ناکاموتو نیستم» به تدریج از بین رفتند. همان طور که قبلا توضیح دادیم، عدهای میگویند این پیام از طرف یک هکر ارسال شده که حساب ساتوشی ناکاموتوی واقعی را هک کرده بود. البته تاکنون هیچ مدرکی برای اثبات این ادعا ارائه نشده است.
در پایان باید گفت که با توجه به پاسخ دوپهلوی دورین، این احتمال به وجود میآید که وی این کار را برای مخفی ماندن نقش هال فینی انجام داده باشد. محل زندگی دورین و فینی تنها چند کیلومتر با یک دیگر فاصله داشت و اگر قصدش را داشتند، امکان ملاقات و هماندیشی به آسانی برایشان امکانپذیر بود. فراموش نکنید که دورین به فلسفه «اختیارگرایی» اعتقاد دارد و فینی هم عضو جنبش «سایفرپانک» بود. بنابر این شاید ارتباطی بین این دو و هویت واقعی ساتوشی ناکاموتو وجود دارد که تاکنون فاش نشده است.
گریک رایت (Craig Wright)
میتوان با اطمینان گفت که هالی فینی و نیک سابو، و دورین ناکاموتو، همگی در ایالات متحده زندگی میکردند و احتمال این که یکدیگر را ملاقات کرده باشند وجود دارد. وی دای نیز با توجه به اطلاعات موجود، یک آمریکایی است. بنابر این تنها فرد غیرآمریکایی گروه، آدام بک است. البته همان طور که قبلا هم اشاره کردیم، این که آقای دای و بک ساتوشی ناکاموتوی واقعی باشند، هرگز یک احتمال قوی نبوده است.
گریک رایت (Craig Wright) یکی از محتملترین گزینههای ساتوشی ناکاموتو بودن است، به همین دلیل اون را به صورت جداگانه بررسی میکنیم. این مهندس رایانه استرالیایی اولین بار در هشتم دسامبر ۲۰۱۵ (سه شنبه، ۱۷ آذر ۱۳۹۴) در یکی از مقالات مجله «وایرد» (Wired) به ناکاموتو ارتباط داده شد. در این مقاله آمده است «رایت یا خالق بیت کوین است، یا یک کلاهبردار حرفهای که میخواهد خودش را جای ساتوشی ناکاموتو جا بزند» پس از انتشار این مقاله، رایت و همسرش چیزی در مورد آن توییت نکردند. درست همان روز، مجله «گیزمودو» (Gizmodo) داستانی در مورد یک هکر منتشر کرد که ادعا داشت به ایمیل رایت دسترسی پیدا کرده و متوجه شده که نام مستعار ساتوشی ناکاموتو توسط رایت و یک متخصص جرم شناسی رایانهای به نام دیو کلایمن (Dave Kleiman) استفاده شده است. کلایمن در سال ۲۰۱۳ فوت کرد.
مدیر بنیاد بیت کوین (Bitcoin Foundation) یعنی جان متونیس (Jon matonis)، متخصص حوزه کریپتو ایان گریگ (Ian Grigg)، و یکی از توسعهدهندگان بیت کوین به نام گوین اندرسن (Gavin Andresen)، همگی ادعای رایت مبنی بر ساتوشی ناکاموتو بودن را تایید میکنند. اما در مقابل مقالاتی هم منتشر شد که به عدم قطعیت مدارک ارائه شده توسط رایت اشاره میکنند. یکی دیگر از توسعهدهندگان بیت کوین به نام پیتر تاد (Peter Todd) پس از بررسی مطلبی که رایت برای اثبات ادعایش منتشر کرده بود، اعلام کرد که «اثبات رمزنگاریشده» (Cryptographic Proof) وی قابل قبول نیست. حساب توییتر گروه توسعه نرم افزار بیت کوین که تحت عنوان «بیت کوین کور» (Bitcoin Core) شناخته میشود نیز متن زیر را در مورد هویت واقعی خالق این رمز ارز منتشر کرد:
در حال حاضر هیچ نوع اثبات رمزنگاری شدهای برای مشخص کردن هویت خالق بیت کوین به صورت عمومی منتشر نشده است.
یکی از توسعهدهنگان بیت کوینی به نام جف گارزیک (Jeff Garzik) پیش از این گفته بود که مطالب منتشر شده توسط کریگ رایت چیز خاصی را اثبات نمیکنند و یک محقق امنیتی به نام دن کامیزنسکی (Dan Kaminsky) نیز او را «توجه طلب» و «یک جوک جهانی» نامیده است. خالق لایت کوین (Litecoin)، چارلی لی (Charlie Lee) و خالق اتریوم (Etehreum)، ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin) هم جزو افرادی هستند که ادعای ساتوشی ناکاموتو بودن کریگ رایت را قبول ندارند.
صحبتها و مدارک کریگ اس. رایت پر از بحثهای بیمعنی و غیرمنطقی بوده و اثباتی هم که ارائه کرده تقلبی است.
کریگ رایت نوشت «قرار است در مورد دروغها صحبت کنیم. کتاب سامسون (Samson) میگوید پول اولین بار در داد و ستد و به عنوان یک دارایی ذخیره ارزش استفاده شد؛ این حرف کاملا مزخرف است!» و سپس در مورد مدارک دانشگاهیاش فخرفروشی میکند… حداقل مشخص شد که وی مقالات دیوید گریبر (David Graeber) را مطالعه میکند»
یک پروفسور دانشگاه و توسعهدهنده بیت کوین به نام امیر گن سیرر (Emir Gün Sirer) هم در توییتی مدعی شده که با تعدادی از توسعه هندگان بیت کوین، اتریوم و زی کش (ZCash) در ارتباط بوده و همه آنها بحثهای غیرمنطقی کریگ رایت را مورد تمسخر قرار دادهاند!
نگاهی به سایر گزینههای محتمل برای عنوان ساتوشی ناکاموتو
علاوه بر افرادی که در بالا به آنان اشاره کردیم، نامهای دیگری هم به هویت خالق بیت کوین ارتباط داده شدهاند. همه این افراد ناکاموتو بودن را رد کردهاند و به احتمال زیاد حقیقت را گفتهاند. اما در بعضی موارد، میزان حمایت آنها از توسعه و افزایش محبوبیت بیت کوین باعث میشود تا احتمال ساتوشی ناکاموتو بودن آنها را به صورت کامل کنار نگذاریم. بنابر این تمامی افرادی که در این بخش نام میبریم، ممکن است ارتباطی (هر چند محدود) با خالق بیت کوین داشته یا جزوی از گروه ساتوشی ناکاموتو باشند:
- مجله «نیویورکر» (The New Yorker) سال ۲۰۱۱: خبرنگاری به نام جاشوا دیویس (Joshua Davis) مدعی شد یک متخصص فنلاندی جامعهشناسی اقتصادی به نام دکتر ویلی لهدونویرتا (Dr. Vili Lehdonvirta) و یک دانشجوی ایرلندی به نام مایکل کلیر (Michael Clear) که بعدا در رشته رمزنگاری از دانشگاه کالج ترینیتی دابلین (Trinity College Dublin) فارغ التحصیل شد، ساتوشی ناکاموتو هستند. هر دو نفر این ادعا را رد کردهاند.
- مجله «فست کامپنی» (Fast Company) اکتبر ۲۰۱۱: روزنامهنگاری به نام آدام پنبرگ (Adam Peneberg) به اطلاعاتی دست پیدا کرد که نیل کینک (Neal kink)، ولادیمیر اوکسمن (Vladimir Oksman) و چارلز برای (Charles Bry) را به هویت واقعی ناکاموتو ارتباط میداد. این دو نفر در سال ۲۰۱۴ برای درخواست ثبت اختراع مشترک اقدام کردند که یکی از عبارتهای آن درخواست، عینا در وایت پیپر بیت کوین وجود دارد. در ضمن آدرس اینترنتی bitcoin.org دقیقا سه روز پس از ثبت درخواست آنها خریداری شد. هر سه نفر این ادعا را رد کردهاند.
- مجله «وایرد» (Wired) نوامبر ۲۰۱۱: یکی از مقالات منتشر شده در این مجله به این نکته اشاره میکند که لازلو هانیچ (Laszlo haynecz)، یکی از توسعهدهندگان سابق بیت کوین کور که مدتها پیش با پرداخت ۱۰ هزار BTC پیتزا خرید، در ایمیلی برای ساتوشی ناکاموتو نوشته که کدهای بیت کوین آنقدر خوب طراحی شدهاند که بعید است کار یک نفر باشند.
- تد نلسون (Ted Nelson) می ۲۰۱۳: وی به یک ریاضیدان ژاپنی به نام شینیچی موچیزوکی (Shinichi Mochizuki) مشکوک بود. آقای موچیزوکی این ادعا را بدون ارائه اطلاعات بیشتر رد کرد.
- رسانه خبری «وایس» (Vice) ۲۰۱۳: این رسانه در مقالهای که بیشتر به تئوری توطئه شباهت داشت، مدعی شد گوین اندرسن، جد مککیلب (Jed mccaleb) و حتی یکی از سازمانهای دولت آمریکا میتوانند ساتوشی ناکاموتوی واقعی باشند. در این مقاله به یک محقق امنیتی به نام داستین دی ترامل (Dustin D. Trammel) هم اشاره شد که البته او ارتباط با این موضوع را کاملا رد کرده است.
- دوریت ران (Dorit Ron) و آدی شمیر (Adi Shamir) ۲۰۱۳: دو ریاضیدان با انتشار اسنادی مدعی شدند که ارتباطی بین راس ویلیام اولبریچ (Ross William Ulbritch) و ساتوشی ناکاموتو وجود داشته است. این دو نفر از طریق مطالعه تراکنشهای شبکه بیت کوین به این فرضیه رسیده بودند و پس از مدتی منکر آن شدند.
- رسانه خبری گاردین (The Guardian) آپریل سال ۲۰۱۳: یک محقق امنیتی به نام دن کامینسکی (Dan Kaminsky) پس از مطالعه کدهای بیت کوین به این نتیجه رسید که ساتوشی ناکاموتو یا یک «گروه» است یا یک فرد «نخبه».
- ساهیل گوپتا (Sahil Gupta) سال ۲۰۱۷: یکی از کارکنان سابق شرکت اسپیس ایکس (SpaceX) از طریق انتشار متنی در وب سایت هکرنون (hackernoon) از احتمال این که ایلان ماسک، ساتوشی ناکاموتو باشد سخن گفت. گوپتا با توجه به تجربیات ماسک در حوزه نرم افزارهای مالی (وی یکی از بنیان گذاران پیپال است) و سابقهای که در انتشار وایت پیپر دارد، فرضیه خود را در مورد مدیر عامل فعلی شرکتهای تسلا و اسپیس ایکس منتشر کرد. آقای ماسک مدتی پس از انتشار این شایعه، با نگارش چند توییت آن را رد کرد.
ایلان ماسک جنجالی!
ایلان ماسک مدتی است در توئیتر، شدیدا از رمز ارزها مخصوصا بیت کوین و دوج کوین حمایت میکند. از طرفی خرید ۱.۵ میلیارد دلاری تسلا طی دومین ماه سال 2020 به شایعه ساتوشی ناکاموتو بودن ایلان ماسک قوت بخشیده است.
بیشتر بخوانید: جهش قیمت بیت کوین همزمان با خرید 1.5 میلیارد دلار BTC توسط تسلا
در اوایل ماه فوریه ۲۰۲۱ خبر این که شرکت تسلا ۱.۵ میلیارد دلار بیت کوین خریداری کرده است نه تنها موجب افزایش قیمت ناگهانی بیت کوین شد، بلکه شایعه ناکاموتو بودن ایلان ماسک را هم زنده کرد. جاستین سان (Satoshi Nakamoto)، بنیان گذار ترون (Tron)، پس از انتشار این خبر در صفحه توییترش نوشت «ایلان ماسک ساتوشی ناکاموتو است»
این توییت آقای سان (که احتمالا بیشتر جنبه شوخی داشته) و صحبتهای افراد دیگر باعث شده تا همانند شرایطی که در سال ۲۰۱۷ به وجود آمده بود، شایعه این که ایلان ماسک ناکاموتوی واقعی است، بار دیگر به بحثی داغ تبدیل شود. البته نباید فراموش کرد که این فرضیه تنها بر اساس خرید سنگین تسلا و توییتهای رمز ارز دوستانه آقای ماسک که اخیرا تعدادشان افزایش یافته، ارائه شده است. به عبارتی دیگر، هیچ مدرک واقعی برای اثبات این فرضیه وجود ندارد.
منابع:
مطالب مرتبط
:: بازدید از این مطلب : 132
|
امتیاز مطلب : 35
|
تعداد امتیازدهندگان : 7
|
مجموع امتیاز : 7